نشریه "تاریخ ایران فرهنگی و تمدنی" به موجب ماده 13 قانون مطبوعات مصوب 28/ 12/ 1364 مجلس شورای اسلامی پروانه انتشار رسانه غیر برخط در زمینه تاریخ(تخصصی) به زبان فارسی و انگلیسی به نام دانشگاه حکیم سبزواری در تاریخ 01/ 05/ 1403 به شماره ثبت 96470 توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شروع به فعالیت نموده است.
نشریه تاریخ ایران فرهنگی و تمدنی به منظور رشد و گسترش تحقیقات علمی، گسترش مرزهای دانش، افزایش اطلاعات وپژوهش ها، نشر نتایج تحقیقات بدیع و ارزشمند در کلیه حوزه های مرتبط، تازه های پژوهشی صاحب نظران حوزه تاریخی، باستانشناسی، هنر، جامعه شناسی، ادبیات و به طور کلی علوم انسانی را منتشر می کند تا در دسترس علاقه مندان قرار گیرد.
ایران فرهنگی و تمدنی به منطقه ای جغرافیایی و فرهنگی اشاره دارد که در طول تاریخ تحت تاثیر فرهنگ و تمدن ایرانی قرار گرفته است. این مفهوم فراتر از مرزهای سیاسی و جغرافیایی کنونی ایران است و شامل مناطقی از کشورهای همسایه مانند افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، بخش هایی از پاکستان، قفقاز جنوبی (ارمنستان، آذربایجان، گرجستان)، بخش هایی از عراق و ترکیه می شود. حتی می تواند دایره شمول آن به جوامع ایرانی و غیر ایرانی متاثر از فرهنگ و تمدن ایرانی در مناطق غیر همسایه، دور از مرزهای ایران، گسترش یابد.
رویکرد اصلی فصل نامه تاریخ ایران فرهنگی و تمدنی به عنوان یک نشریه، فراهم آوردن بخشی از مواد لازم برای دستیابی به درک بهتر ایران فرهنگی و تمدنی با پژوهش های متنوع در حوزه های گوناگون تاریخی، ادبی و هنری در طول زمان است. از این رو در تعیین اعضای هیئت تحریریه سعی شده است افزون بر جلب همکاری متخصصان تاریخ ایران باستان ، تاریخ ایران اسلامی و تاریخ اسلام، از تخصص پژوهشگران ادبیات و هنر ایرانی استفاده شود.
حوزه این نشریه:
بررسی چگونگی نفوذ ایران و ایرانی در جغرافیاهای گوناگون ازگذشته تا به امروز:
* بررسی تاریخ سیاسی و اجتماعی: پرداختن به رویدادهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در مناطق تحت نفوذ فرهنگ ایرانی در طول تاریخ، از دوران باستان تا عصر حاضر؛ این مورد شامل بررسی حکومت ها، جنبش ها و تحولات اجتماعی مختلف است.
* شناسایی و تحلیل منابع تاریخی: شناسایی، ارزیابی و تحلیل منابع تاریخی مختلف مانند متون، کتیبه ها، آثار هنری، معماری، باستان شناسی و شواهد قوم شناسی برای بازسازی گسترده تر و دقیق تر گذشته فرهنگی و تمدنی ایران.
· تلاش در جهت توصیف، تفسیر و تبیین رویدادها و پدیده های تاریخی در چارچوب فرهنگی و تمدنی خود، با در نظر گرفتن زمینه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ایدئولوژیک.
درک هویت و فرهنگ ایرانی:
* شناسایی عناصر هویت بخش: شناسایی و تحلیل عناصر تشکیل دهنده هویت فرهنگی ایرانی در طول تاریخ، مانند زبان، دین، آداب و رسوم، هنر، ادبیات، معماری، صنعت، علوم و فلسفه.
* بررسی هویت ایرانی و تنوع فرهنگی: بررسی تنوع فرهنگی در مناطق مختلف تحت نفوذ فرهنگ ایرانی و چگونگی تعامل این تنوع با هویت ایرانی.
· تحلیل فرایندهای هویت سازی: بررسی چگونگی شکل گیری و تحول هویت ایرانی در طول تاریخ و عوامل موثر بر آن، از جمله تعاملات فرهنگی، مهاجرت ها و تحولات سیاسی.
تحلیل روابط بین فرهنگی:
* بررسی تعاملات فرهنگی: بررسی تعاملات فرهنگ ایرانی با فرهنگ های دیگر در طول تاریخ، از جمله تبادل ایده ها، تکنولوژی ها، آداب و رسوم و باورها.
* تحلیل فرایندهای همگرایی و واگرایی: بررسی چگونگی همگرایی و واگرایی فرهنگ ایرانی با فرهنگ های دیگر و عوامل موثر بر این فرایندها.
· مطالعه انتقال فرهنگی: بررسی مکانیسم ها و مسیرهای انتقال فرهنگی بین ایران و سایر مناطق.
شناخت و حفاظت از میراث فرهنگی:
* شناسایی و مستندسازی میراث فرهنگی: شناسایی، مستندسازی و حفاظت از میراث فرهنگی مادی و معنوی مناطق تحت نفوذ فرهنگ ایرانی، از جمله آثار باستانی، آثار هنری، بناهای تاریخی و سنت های فرهنگی.
* پاسداری از زبان و ادبیات فارسی: حفاظت و ترویج زبان و ادبیات فارسی به عنوان یکی از مهم ترین عناصر هویت فرهنگی ایرانی.
· ترویج فرهنگ و تمدن ایرانی: ترویج و معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی به جوامع مختلف در داخل و خارج از کشور.
کاربردهای عملی و اجتماعی:
* تقویت دیپلماسی فرهنگی: استفاده از دانش تاریخ برای تقویت دیپلماسی فرهنگی و ایجاد روابط بهتر با کشورهای همسایه.
* حل مسائل معاصر: استفاده از دانش تاریخی برای درک و حل مسائل معاصر، مانند درگیری های قومی، اختلافات فرهنگی و چالش های هویت.
· توسعه هویت ملی: کمک به توسعه هویت ملی و تقویت حس تعلق به میراث فرهنگی مشترک.
نمایه سازی
فصلنامه تاریخ ایران فرهنگی و تمدنی تحت حمایت سیویلیکا می باشد و مقالات هر شماره آن پس از انتشار در پایگاه سیویلیکا نمایه سازی و منتشر می شود. مقالات این مجله در نظام رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشگاهها مورد تحلیل قرار میگیرد.
اطلاعات مهم مجله
سازمان علمی ناشر مجله: دانشگاه حکیم سبزواریکد ژورنال: JR_JICC
تاریخ درج سایت: یکشنبه، ۲۸ اردیبهشت، ۱۴۰۴
تعداد نمایش: 79
سختار سازمانی مجله
آقای دکتر یعقوب تابش مدیر مسئول
آقای دکتر شهرام جلیلیان سردبیر
آقای دکتر محمدحسن بهنام فر مدیر علمی و اجرایی